Geaccrediteerd voor pedicures

Sprekers

G.M. (Clemens) Rommers

Revalidatiearts

Na de opleiding geneeskunde en Psychologie aan de Universiteit Utrecht (1986) is Rommers na zijn specialisatie tot revalidatiearts in Groningen (1995) thans sedert 2014 werkzaam in het MUMC+ te Maastricht.

Naast zijn taken als revalidatiearts is Professor Rommers betrokken bij het medisch onderwijs aan de Universiteit Maastricht en opleider voor de revalidatiegeneeskunde. Met een groot aantal internationale collega’s zijn ze een Engelstalig boek aan het schrijven over voeten en schoenen welke medio 2018 klaar zal zijn.

Als revalidatiearts van Adelante-MUMC+ is hij direct betrokken bij de behandeling van de mensen met diabetische voetproblemen. Als medelid van het diabetes voetenteam ligt de aandacht met name op het mobiel houden van de cliënt en voorzien van een goed schoenadvies dan wel zorgen voor een goede omgeving om de wonden aan de voeten te laten genezen. De revalidatiearts is een teamspeler die samen met de andere leden van de groep zorgt voor een optimale zorg binnen en ook buiten het ziekenhuis.

 

Esther Crombag

Esther Crombag werd, elf jaar jong, van de ene dag op de andere volledig blind. Natuurlijk bracht dit voor haar en haar leefomgeving immense verwarring te weeg. Het leven zinvol richting geven kan al ingewikkeld genoeg zijn met een goed functionerend paar ogen, laat staan zonder. Esther bleek gelukkig al op jonge leeftijd in staat de verwarring en frustratie die gepaard waren gegaan met het blind worden in te kunnen wisselen voor een nieuwe energiegevende missie: zij besliste simpelweg dat haar leven niet het leven van een blinde, een gehandicapte zou worden. Waarna zij zich, uiteraard met vallen en opstaan, in één consistente lijn opwerkte van de allereerste braillewoordjes BAK, BAL, LAK die zij op haar twaalfde aanleerde, tot cum laude afgestudeerd Meester in de rechten en docent rechten aan de universiteit. Daarnaast stopte Esther veel doorzettingsvermogen en energie in topsport. Viermaal werd zij Nederlands Kampioen op de tandem in verschillende disciplines.

“Mijn blindheid leerde mij dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn geluk. Tijdens mijn puberteit heb ik gaandeweg blind vertrouwen leren krijgen in mijn eigen kwaliteiten. Daarnaast had ik geen andere keuze dan ook blind vertrouwen te stellen in de ander, de medemens, zonder wie ik onmogelijk zou kunnen functioneren. Grappig genoeg is vertrouwen een eigenschap die ieder mens hard nodig heeft om het leven levenswaardig, min of meer succesvol te kunnen laten verlopen. De stille kracht van vertrouwen is beslist geen exclusief speeltje voor blinden. Vertrouwen is de basis voor vooruitgang. Wij kunnen allemaal zoveel meer dan wij denken. Het is gewoon een kwestie van doelen stellen en er in geloven. En als je een keer op je bek gaat…opstaan en de draad weer oppakken. De weg is trouwens net zo belangrijk als het eindresultaat. Geniet van de reis en vertrouw in het bereiken van de eindbestemming”.

Anderen zoveel mogelijk laten “zien” dat er beslist voor iedereen, gehandicapt of niet, kansen en mogelijkheden te over liggen of te creëren zijn. Op ieder denkbaar niveau. Dat is de rode lijn die in haar lezingen altijd terug te vinden zal zijn.

 

Prof.dr. N.C. Schaper

Internist-endocrinoloog

In de Maastricht Studie worden de oorzaken en de gevolgen, in de breedste zin van het woord, van pre-diabetes en type 2-diabetes onderzocht bij 10.000 mensen, van 40 tot 75 jaar, uit de regio Maastricht- Heuvelland. Van hen hebben ongeveer 2500 type 2-diabetes en 7500 géén diabetes, maar we schatten dat een derde hiervan pre-diabetes zullen hebben; de groepen zijn repre- sentatief voor de bevolking van de regio. Het onderzoek is gestart in november 2010 en loopt tot 2018 waarbij de gezond- heidstoestand van de deelnemers met een zeer uitgebreid onderzoek in kaart wordt gebracht. Met zeer geavanceerde onderzoekstechnieken worden hart- en bloedvaten, de hersenen, de zenuwen, spieren, gewrichten en vetstapeling nauw- keurig onderzocht. Ook leefstijlfactoren, zoals voeding, lichamelijke activiteit en roken, maar ook erfelijke eigenschappen en sociale factoren, zoals leefomgeving, luchtvervuiling en sociaal-economische factoren worden allen meegenomen in het onderzoek. Deze brede, diepgaande aanpak maakt het onderzoek uniek in de wereld.

 

Hans Emmen

Orthopedisch-schoentechnicus

Iedereen die in de praktijk wordt geconfronteerd met een patiënt met een plantair ulcus zal meteen het belang van druk ontlasten inzien. Maar om de wond goed te ontlasten is het goed te weten waar de druk, die van invloed is om de wond te laten genezen, nu eigelijk vandaan komt .

Druk is opgebouwd uit twee componenten. Het is een kracht, de grond-reactiekracht, die zich verdeelt over een oppervlak ( de voetzool). Tijdens het lopen is het oppervlak dat contact maakt met de grond echter nooit gelijk. We landen op onze hiel (klein oppervlak) maken contact met onze hele voet- zool (groot oppervlak) en zetten weer af met onze voorvoet (klein oppervlak).

Zo ook is de kracht die op de voet wordt uitgeoefend nooit gelijk. De kracht wordt beïnvloed door ons gewicht, het afzetten van de voet en het feit dat we soms met een en dan weer met twee voeten op de grond staan.

Als we dit mechanisme goed begrijpen is het eenvoudiger om keuzes te maken op welke manier we de druk kunnen verlagen.

 

Ron Sleegers

Verpleegkundig specialist Diabetische voet

Ron Sleegers werkt sinds 2006 als Verpleegkundig specialist in het Maastrichts Universitair Centrum (MUMC). Zijn aandachtsgebied is de diabetische voet. Binnen het multidisciplinaire team fungeert hij als behandelaar, centrale zorg coördinator, aanspreekpunt voor familie en andere zorgverleners. Jaarlijks geeft hij lezingen en workshops in binnen en buitenland aan diverse disciplines die betrokken zijn bij behandeling van de diabetische voet.

 

Rachel Slangen & Henk Weerts

Clinical Research Specialist

Tijdens de lezing zal Rachel Slangen uitleg geven over diabetische perifere neuropathische pijn en welke behandelmogelijkheden er zijn. Daarnaast legt ze uit wat ruggenmergstimulatie is en hoe dit in zijn werk gaat.

Samen met Dhr. Henk Weerts, patiënt met een ingebouwde neurostimulator, zal er een vraag- en antwoordgesprek plaatsvinden om erachter te komen hoe de neurostimulator in de praktijk werkt.

Als laatste geeft Rachel Slangen een update over de resultaten van de studies tot dusver.

 

Lilian Boer

Lilian Boer is als trainer al meer dan 10 jaar actief voor LCN Cosmetics en geeft vele lezingen en trainingen in binnen- en buitenland.

Haar aandachtsgebieden als trainster zijn divers, o.a. biotechnologie in de cosmetica, hand- nagelverzorging, voetverzorging maar vooral lichtuithardende kunststoffen is haar specialisatie.

Tijdens haar voordracht zal Lilian vooral ingaan op de metamorfose van traumanagel tot modelnagel.

Met deze presentatie zal zij inzicht en toelichting geven hoe een traumanagel te behandelen is middels het toepassen van een speciale en hiervoor ontwikkelde 1-fase kunststof.

De toepassingen van deze specialisatie ligt nu voor elke voetverzorger binnen handbereik.

 

Marion Takens

De levensles die ze na haar vijftigste levensjaar heeft geleerd is goed te luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft. Tot die tijd was zij vooral geprogrammeerd om te leven vanuit haar hoofd. Daarna ontdekte ze dat het lichaam precies weet hoe het fysiek en geestelijk met iemand gaat. Ook heeft ze geleerd dat ze pas echt van betekenis voor anderen kan zijn als ze goed voor zichzelf zorgt, als ze zorgt dat ze goed in haar vel zit.

Na haar ICT-opleiding tot software engineer is zij gaan werken in de gezondheidszorg omdat ze, ondanks haar technische beroep, graag iets voor mensen wilde betekenen. Al snel kwam ze in managementfuncties terecht en wilde ze veel meer weten over hoe mensen eigenlijk in elkaar zitten. Daarom heeft ze diverse vervolgstudies gedaan, verandermanagement, organisatieadvies, coaching, pedagogiek en psychologie. Op dit moment volgt ze de deeltijdopleiding tot levenstherapeut bij School of Life. De laatste jaren is zij vooral actief in begeleidende rollen. Zij begeleidt mensen individueel bij diverse levensvraagstukken en ze begeleidt organisaties in verandering. Tevens is zij voorzitter van de Raad van Toezicht van MEE Friesland.

Als spreker op het congres Close2Me kiest zij voor een praktische insteek. Naast een stukje theorie over de psychologie van de mens geeft ze een aantal handvatten die helpen om als zorgverlener fysiek en geestelijk goed in je vel te blijven zitten, kortom om Close2Me te zijn.

  • banner/Banner onderaan 1.png
  • banner/Banner onderaan 2.png
  • banner/Banner onderaan 3.png